teisipäev, 23. september 2008

Absurdne olukord

Klassipildid ja õpilaste nimekirjad koolide kodulehtedel on juba hakanud asenduma lakooniliste teadetega, et nende avaldamine on andmekaitseseadusega keelatud.


Hulk koole ja lasteaedu on laste pildid ja õpilaste-kasvandike nimekirjad juba kodulehelt ära võtnud. Tartumaal asuva Mehikoorma põhikooli direktori Ege Hellengi sõnul on nad seda teinud just andmekaitse keelu tõttu.

Helling rääkis, et oli keelust juba varem lugenud, ja kui siis ühel koolitusel öeldi, et pilte ja nimekirju tõepoolest ei tohiks kodulehel näha olla, siis võetigi probleemide vältimiseks kõik maha.

Kuidas edaspidi toimida, seda on Mehikoorma koolis direktori sõnul peatselt kavas arutada lastevanemate koosolekul. Nimelt võib nii pilte kui nimekirju kodulehel avaldada küll, kuid selleks on vaja kõigi asjassepuutuvate laste vanemate kirjalikku luba. Samasugune arutelu seisab lähiajal ees ka näiteks Aegviidu põhikoolis.

Kõnealusele keelule juhiti tähelepanu andmekaitse inspektsiooni peadirektori Urmas Kuke artiklis, mis ilmus tänavu maikuus Õpetajate Lehes. Pärast seda läkski lahti kirjalike lubade kogumine ja piltide-nimekirjade mahavõtmine. Andmekaitse inspektsioon ise pärib andmete avaldamise kohta koolilt aru vaid siis, kui neile tuleb kelleltki kaebus, et isikuandmeid avaldatakse loata.

Tallinna 21. kooli direktor Naida Tomingas lausus, et teema on talle tuttav ja ühel koolidirektorite nõupidamisel seda ka arutati. 21. kooli kodulehel pole õpilaste nimekirju juba mitu aastat, kuigi põhjuseks pole andmekaitse, vaid mõnede vanemate kaebused. Küll aga panevad nad endiselt üles pilte kooliüritustest.

«Aga kui näiteks kooli tuleb televisioon või muud sellist, siis me küll konsulteerime vanematega, et kas nad on sellest huvitatud. Ja kui näiteks kooli infovoldikus on konkreetse lapse pilt, siis me räägime vanemaga,» ütles Tomingas.

Juba on nii pildid kui nimekirjad oma kodulehtedelt ära koristanud näiteks Viimsis asuvad Püünsi põhikool ja eralasteaed Päikeseratas, Rakvere algkool ja Lustivere põhikool Jõgevamaal, mõnikord isegi ilma andmekaitse osutuse või vanema kaebuseta. Enamik koole Eestis aga oma õpilaste pilte ja nimekirju veel ei varja.

Osa koolijuhte ei kavatse ka edaspidi ilma erilise põhjuseta kodulehti piltidest ja nimekirjadest puhastama hakata. Viljandimaal asuva Abja gümnaasiumi direktor Ott Ojamaa lausus, et ilma ametliku ettekirjutuse või mõne lapsevanema kaebuseta ei hakka tema küll midagi kodulehelt maha võtma.

«Praegu on üleüldse segane, kas õpilaste nimekiri tohib üleval olla või ei,» ütles Ojamaa. Kuna keegi midagi konkreetselt öelnud pole ja tema ise andmekaitseseadusest selget keeldu välja ei loe, siis polegi kavas lähiajal midagi muutma hakata. Küll on sel nädalal toimuval lastevanemate koosolekul kavas teemat arutada.

«Kevadel inimesed lausa küsisid, miks pole kodulehel üleval infot kümnendasse klassi saanute kohta,» ütles Ojamaa. Andmekaitse inspektsiooni tõlgenduse järgi on aga ka seesuguse info loata avaldamine keelatud.

Kommentaar

Taago Pähkel, andmekaitse inspektsiooni menetlustalituse juhataja:

Teabe aktiivse avalikustamise (eelkõige veebilehe vahendusel) põhireeglid tulenevad avaliku teabe seadusest. Isikuandmete puhul tuleb silmas pidada isikuandmete töötlemise lubatavuse kriteeriume ning tagatud peab olema isiku eraelu puutumatus.

Põhiseadus koos Euroopa Liidu põhiõiguste hartaga sätestab igaühe õiguse tema isikuandmete kaitsele. Nende andmete avalikustamiseks peab olema seadusest tulenev selgesõnaline volitus.

Kuna puudub seadusest tulenev selgesõnaline volitus isikuandmete (õpilaste nimekirjad klasside raames, vastuvõetud õpilaste nimekirja jne) avalikustamiseks, on isikuandmete avaldamine lubatud üksnes isiku või tema esindaja nõusolekul.

Seega peavad lapsevanemad või koolis õppivad täisealised isikud olema andnud nõusoleku isikuandmete avalikustamiseks kooli veebilehel. Lapsevanematel on õigus nõuda oma lapse nime eemaldamist kodulehelt, kui temalt pole luba küsitud. Ka vilistlaste andmete avaldamiseks peab olema nende nõusolek.

Kommentaare ei ole: