laupäev, 19. juuli 2008

Võimas ja mugav turvavahend

Kas sul on juhtunud, et külla tulnud pisikesed sugulased tõmbasid alla kahtlase tarkvara ja pärast oli arvuti pahalasi täis? Või sattusid sõbrad arvutist muusikat otsides kataloogidesse, mida nad näha ei tohiks? Windows SteadyState päästab.

Olukordi, kui arvuti kasutusvõimalusi teatud kasutajate eest piirama peaks, võib tekkida mujalgi: nt kooli arvutiklass, raamatukogu otsinguarvutid või avalik arvuti kuskil kohvikus. Loomulikult võib paigaldada ka mõne linuxilise või tasulise kioskitarkvara, aga kui masinas on juba Windows XP või Vista olemas, Linuxi õppimiseks pole aega või tahtmist ja soovid tasuta läbi ajada, tuleb appi Microsofti oma Windows SteadyState.


Põhimõtteliselt on tegu programmiga, mis loob omaette kasutajatunnuse(d), mille puhul sina saad määrata, mida see kasutaja üldse tohib teha. Võimas ja kasulik omadus on Disk Protection. Kettakaitse annab piiratud õigustega kasutajale omaette kettaruumi, kuhu salvestatakse kõik tema maha sikutatud failid ja arvutis tehtud muudatused. Pärast taaskäivitust see kettaosa vabastatakse ning kõik muudatused kaovad, st masin on täpselt endises seisundis. Võid määrata, milliseid kõva-, optilisi ja väliseid kettaid kasutaja My Computeri alt näha saab, et vältida ligipääsu tundlikele materjalidele.


Olulist turvalisust pakub kasutajaliidese nudimine. Peida Start-nupu menüüs ära Control Panel ja Command Prompt, et vältida asjatundmatu poolt operatsioonisüsteemi kapoti all sorimine — tihti nad ju ei tea, mida teevad, vaid klõpsavad kohe YES ja OK. Koolides ja väikelastega kodudes on kasulik määrata turvalised veebilehed, et töö tulemuslikkust ja vaatajate mõttemaailma puhtust kaitsta. Siis saabki ainult administraatori poolt turvaliseks ning kasulikuks tunnistatud lehtedel surfata. Start-menüüst eemalda kõik programmid, mille käivitamist sa ei soovi. Kui muretsed, et lapsed sinu äraolekul liiga pikalt arvutis istuvad, võimaldab WSS määrata kasutaja arvutisolemise aega.


WSS konfigureerimine on tehtud ülilihtsaks. Loo oma konto, kaitse see parooliga ning lihtsa konsooli abil saad juurde tekitada nii palju piiratud kasutajaid kui vaja, ja neile kõigile eri õigusi anda. Pole mingit vajadust iga kasutaja all sisse logida või käsitsi registrit muuta. Kohtvõrgu jagatud arvuteid saad administreerida sealsamas WSSi konsoolis ja siis seaded teistesse arvutitesse eksportida.

Kuidas?

Enne WSSi paigaldamist vaata, et arvuti oleks tip-top korras:
- Defragmenteeri kõvaketas
- Eemalda kõik programmid, mida keegi tegelikult ei vaja
- Tõmba kõigi programmide ja Windowsi viimased uuendused
- Kontrolli oma arvutit viiruste, nuhk- ja muu pahavara suhtes, vajadusel eemalda sodi
- Kui opsüsteem on juba millegagi tõsiselt pihta saanud, liiga aeglane ja annab veateateid, tee puhas install, st varunda oma failid ja pane opsüsteem nullist peale. Siis lisa WSS.
WSSi saad tasuta sikutada ja selle kohta lähemalt lugeda http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/sharedaccess/default.mspx
Töötab Windows XP (SP2 või SP3 peab olema) ja Windows Vistaga.

Hardi Alla
Postimees

Kommentaare ei ole: